Anbefalinger: Læs dig igennem sommeren

Vi har skabt nyhedsbrevet Fiktioner over glæden ved gode historier. Vi skriver, læser og udfordrer ofte hinanden til at besøge nye genrer. Vi er ikke altid enige – for sådan er det også at være fan af fiktion. Her har vi samlet en række af noget af det, der har begejstret os undervejs. Noget er ny-udgivet, andet er ikke, men det hele er værd at se nærmere på, hvis du som os elsker fiktion.

Noget med mord

Er du til gode, velskrevne krimier med et solidt og gennemtænkt plot og interessante hovedpersoner? Så skal du ikke snyde dig selv for ”Kajsa Coren” serien, der er skrevet af norske Trude Teige. Vi følger journalisten Kajsa, der i klassisk krimistil hvirvles ind i mistænkelige dødsfald. Hvis du nyder ikke at vide, hvem der gjorde det før til allersidst, så er det her bøgerne for dig. Der er indtil videre seks bind i serien, der starter med Alene i mørket.

I den mere historiske del af krimigenren, finder du Bellman noir trilogien: 1793, 1794, 1795 skrevet af Niklas Nat Och Dag. Universet er mørkt og dystert – både i skildringerne af det gamle Stockholm, men også i persongalleriet. Bøgerne har flere scener, der ikke er for alt for sarte sjæle, men lad dig ikke skræmme, for bøgerne er uhyggeligt velskrevne og smukt komponeret.

Lidt at tænke over

Nogle bøger er hurtigt læst, men bliver hængende og kræver at blive tænkt over længe efter, du har lukket bogen.

Anna Juhls Superskurk er en af den slags. På overfladen en selvironisk og humoristisk bog i kort format – går du et lag dybere, får du et førstehåndsindblik i livet med psykisk sygdom skildret af en person midt i orkanens øje. En bog, der undervejs får dig til at fundere over, hvad vi som samfund vælger at prioritere.

Er du mere til eftertænksom fiktion pakket grundigt ind i et godt grin, så grib fat i En forunderlig begravelse af Thomas Brigsted. Hovedpersonen serveret en terminal diagnose. Flankeret af sin bedste ven, der lider af Tourette’s, går han i gang med at planlægge sin egen begravelse. Og hvad andet kan den blive end forunderlig og en noget udover det sædvanlige.

Den grafiske

Den ellers så drengede, amerikanske tegneserieindustri blev voksen i 1986. Dette år blev der udgivet flere tegneserier, der skubbede mediet ind i mere voksne og dystre temaer, men genren forblev for mænd. Det er ved at ændre sig. 

I 2014 skabte G. Willow Wilson den unge muslimske superheltinde Ms. Marvel. Serien sprang hul i det amerikanske marked og viste de store tegneserieforlag, at der er penge i repræsentation. Nu er Wilson aktuel igen. Denne gang med en lesbisk antiheltinde: Posion Ivy. Nogle af os kender Ivy som en forførende skurk fra Batman-universet, men i Wilsons version bliver hun gjort til en sympatisk økoterrorist. Klimakrisen truer alle arter på jorden, og i Ivys øjne er der kun en udvej: Kloden må skille sig af med menneskene. Virkelig velskrevet og samtidskritisk grafisk novelle med flot artwork af Marcio Takara.

Det er også værd at tage et kig i Kelly Sue DeConnicks vilde fortolkning af Wonder Womans oprindelseshistorie. Tegneserien er på et enkelt album og hedder Wonder Woman Historia, og så handler den overhovedet ikke om Wonder Woman, men om hendes mor. Tegneserien er heller ikke en superheltehistorie, men et græsk drama om de antikke guder. De kvindelige guder er trætte af de mandlige guders dominans, og derfor laver de et oprør. Wonder Woman Historia indeholder udover en god historie, noget af det flotteste artwork der er publiceret af forlaget DC i nyere tid. Serien har i øvrigt vundet to Eisner Awards i 2022.

Lyrik

Har du mange planer i din sommerferie, kan du med fordel gribe en digtsamling. De er lette at gå til og fra – eller at læse sideløbende med andre ting.

Læn din sorg mod min af Daniel Boysen skildrer forfatterens egen kamp for at blive far. Med tab, tvivl og kærlighed som faste følgesvende. Den fysiske bog er smukt illustreret med collager og skitser, der sætter en fin kontrast til ordene. Du kan sagtens læse digtsamlingen uden selv at have kæmpet for at få børn. Boysen sætter på fineste vis ord på en masse af de eksistentielle tanker, mange af os bærer rundt på.

Nogle almindelige ord om solens afkøling – Her vokser ingen citrontræer af islandske Gyrdir Elíason er egentlig to digtsamlinger, der er samlet i én. Begge er oversat af Erik Skyum-Nielsen. Gyrdir har modtaget en række priser, bl.a. Nordisk Råds Litteraturpris i 2011. De to digtsamlinger indeholder digte om den barske islandske natur, klimakrisen og nogle sære, små morbide og strittende digte. Sidstnævnte kalder han Anderledes Rejsedigte, og de ender som regel med et dødsfald.

Nye balancer: Handicapdigte af Caspar Eric skal læses, fordi dens poetiske indblik i et liv med handicap vedkommer os alle. Måske især os, der er født med normalkroppe. Casper Eric har i øvrigt lige her i juni vundet den prestigefyldte Prins Henrik Prisen for sit forfatterskab. Nye Balancer er mere tilgængelig og strammere i sin komposition end de to forrige digtsamlinger Vi Kan Gøre Meget (2021) og Jeg Vil Ikke Tilbage (2020), og den er et rigtigt godt sted at hoppe på, hvis ikke man har læst Caspar Eric før.  

Wildcards

Har du begrænsninger på antallet af kilo, du må medbringe på rejsen, skal du nok vælge e-bogsudgaven. For Damer, der var for meget af Sara Alfort er en ordentlig kleppert. Og heldigvis for det, for bogen er en ualmindeligt velskrevet og grundigt researchet gennemgang af 13 vidunderlige divaers liv og levned i Skandinavien i slutningen af 1800-tallet. Alle har de haft afgørende indflydelse på litteratur og kunst, men også på feminisme og kvindefrigørelse. Et nørdet hovedværk i ordets mest positive betydning!

Skal du have underholdning i levende billeder, så anbefaler vi Netflix’s miniserie: Beef. Serien starter med en roadrage-scene. En apatisk entreprenør på randen af selvmord (Steven Yeun fra The Walking Dead), er lige ved at kollidere med en succesfuld overklasse kunstnerinde (Ali Wong). Deres ellers hverdagsagtige sammenstød udvikler sig til en altudslettende vendetta, der inkluderer falske trustpilot anmeldelser og overpissede toiletter. Beef er en sort komedie om menneskets mørkeste følelser, og så har serien et fænomenalt 90’er rock lydbillede, og et sjældent set næsten all asian-american cast. Top underholdende, ikke mindst takket være fænomenalt skuespil.

Så er der kun tilbage at lægge vejen forbi dit lokale bibliotek og få bestilt sommerens læsning. Har de dem ikke, kan du altid bestille dem via Bibliotek.dk.

Rigtig god fornøjelse!


Sommeranbefalingerne er skrevet af Jannik Landt Fogt og Christina Lassen-Andersen, der har startet Fiktioner. Baggrunden for det, kan du læse mere om lige her.

VI ELSKER TILBAGEMELDINGER!
KUNNE DU LIDE ANBEFALINGERNE, ELLER VAR DE HELT UDE I SKOVEN?
SEND OS EN MAIL: KONTAKT@FIKTIONER.DK