Fiktioner anbefaler: Døden i fokus

Vi lægger hårdt ud denne smukke forårsmåned med at anbefale noget så muntert som litteratur om døden. Ligesom kærlighed ofte er et omdrejningspunkt i fiktion, så har døden samme tiltrækningskraft på forfattere verden over. Her får du tre bud på bøger, der alle har døden i fokus.

”Midnatsbiblioteket” af Matt Haig
Anbefalet af Christina Lassen-Andersen

Forestil dig, at du dør. Men inden du forlader din bevidsthed endegyldigt, ender du i en form for ingenmandsland. Et sted, hvor du får mulighed for at få svar på alle dine ”hvad nu hvis’er”. Hvad nu, hvis jeg havde giftet mig med Bob i stedet for Ib? Hvad nu, hvis jeg var blevet gartner i stedet for pædagog? Hvad nu hvis…

I ”Midnatsbiblioteket” får hovedpersonen Nora netop denne mulighed. Livet har ikke flasket sig, som hun havde drømt om, og ganske hurtigt i fortællingen træffer hun det endegyldige valg om at tage livet af sig. Til sin store overraskelse ender hun i sin ungdoms skolebibliotek, hvor hun nu får den ene chance efter den anden til at se konsekvenserne af sine valg. I sidste ende kan hun vælge, om hun vil gøre sit liv om og træde ind i det andet liv.

En bog ikke kun om døden, men også om de valg, vi træffer, små og store, igennem hele livet. Tankevækkende, finurlig og meget velskrevet. Det er ikke uden grund, at Matt Haig er strøget ind på bestsellerlisterne verden over med ”Midnatsbiblioteket”.

Anbefales til læsere af tankevækkende romaner, der ikke bliver skræmt af at blive udfordret filosofisk.

”Nekrofilen” af Gabrielle Wittkop
Anbefalet af Jannik Landt Fogt

I Gabrielle Wittkops lille og kompakte og kun 86 sider lange bog møder vi en fortæller, der er bosat i Paris. Han hedder Lucien, er antikvitetshandler og en mand, der ikke er så kræsen, hvad angår sine kærlighedssubjekters køn og alder. Han kaster sig bl.a. over små piger, gamle damer og unge mænd – så længe de er døde.

Bogen indeholder afskyelige scener med nekrofilens nattegerninger, og selvom handlingerne er gustne, så er beskrivelserne af dem sanselige og smukke. Wittkops sprog sprudler af overskud, og man glemmer (næsten), hvad det er, man læser. Vores nekrofile fortæller er selvfølgelig nødt til at skaffe sig af med sine lig, når de begynder at lugte for meget. Så om natten tager han til Seinen og smider dem i floden. Men hver adskillelse gør ondt.

Efterhånden som bogen skrider frem, opbygger man mere og mere sympati for den stakkels mand, der ved, at hver eneste af hans kærlighedsaffærer er dødsdømte på forhånd. En kort tragisk perle om døden, perversioner og om tabt kærlighed. Skal læses for dens sanselige sprog.

Bogen er Wittkops debut og skabte en del spektakel, da den blev publiceret i Frankrig i 1972. I 2018 blev den oversat til dansk og udkom på Forlaget Sidste Århundrede.

”The Workshop of Filthy Creation” af Richard Gadz
Anbefalet af Jannik Landt Fogt

Workshop of Filthy Creations (WoFC) er en lille indiebog fra det uafhængige engelske forlag Deixis Press. I 2022 vandt bogen prisen for bedste horror-roman hos Next Generation Indie Book Awards, der har kørt siden 2008. 

Med WoFC er vi ovre i noget, der lugter lidt af død. Jeg synes, der er begrænset med gys i bogen, men det gør ikke så meget. Den er en fin og meget stemningsfuld roman. Fortællingen er et miskmask af victoriansk gotik og frankensteiniansk steampunk, om end det er elektriciteten, og ikke dampen, der som teknologi står bag bogens skabning.

I 1879 afslører Professor Hobson kvinden Maria. Hun er stærk og indoptager viden hurtigt, og så er hun en form for konstruktion, hvis oprindelse ikke afsløres i starten af bogen, og som jeg heller ikke vil afsløre her i anbefalingen. Men det kan godt afsløres, at hun er “resultatet” af en gruppe nu afdøde forskere, der blev kaldt Von Frakkens. Afsløringen af Marias eksistens vækker interesse, især blandt en gruppe læger der kan se teknologien bag Maria blive anvendt i deres lyssky organtransplantationer. Efter at et forsøg på at kidnappe Maria går galt, finder hun sig jagtet af politiet og andre, der har interesse i hendes særlige eksistens. Nu må hun lade Londons slum uddanne sig til et liv på flugt og vurdere, hvem i hendes omgangskreds hun kan stole på.   

Bogen skal læses af folk, der ikke kan få nok Mary Shelly; af dem som nød TV-serien Penny Dreadfull, og af folk der holder af det victorianske London med videnskabshistoriske- og Poe-referencer, alt sammen pakket ind i en spændingsroman.

Bogen udkom i 2021 og er læst i den engelske udgave. Den er ikke oversat til dansk.  


Anbefalingerne er skrevet af Jannik Landt Fogt og Christina Lassen-Andersen, der har startet Fiktioner. Baggrunden for det, kan du læse mere om lige her.

HVAD VIL DU ANBEFALE?
SEND OS EN MAIL: KONTAKT@FIKTIONER.DK