Fiktioner anbefaler: Off the beaten track

Ind i mellem holder vi af at udfordre os selv med litteratur, der er svært. Eller krøllet. Eller måske bare anderledes. Det holder hjernen i gang og giver nye perspektiver på det næste, vi læser. Her kan du finde inspiration, hvis du har det på samme måde.

“Det vi har” af Birgit Bjerre

Tilbage i 2021 var jeg så heldig at få optaget to digte i litteraturtidsskriftet uDkAnt. Da jeg fik min kopi hjem, bladrede jeg det begejstret igennem og læste de andre forfatteres poesi med interesse. Her var der især én, der faldt mig i øjnene, én hvis betragtninger om livet virkelig brændte igennem. Én, hvor jeg tænkte: Holdkæft, det gad jeg godt at have skrevet selv. Det var Birgit Bjerre, og i tidsskriftet havde hun delt et lille uddrag fra et værk, hun arbejdede på: Kortprosaopslagsværket “Det vi har. En finurlig lille perle med hverdagsbetragtninger, der tenderer til at være, om ikke eksistentielle, så i hvert fald poetiske:
”Akavet er, når man mister rytmen. Som når man sidder i rundkreds i skolen og skal klappe en takt og ikke kan finde den.”

”Ø er et godt ord, for det ligner det, det er. Det står alene med broen trukket tilbage og afviser andre landfaste bogstaver” 

“Det vi har” beviser, hvor simpel en struktur en bog kan slippe afsted med at have, hvis bare forfatteren har ordet i sin magt og formår at formidle sin poetiske opmærksomhed. Mit sanseliv er blevet rigere efter endt læsning.

 Anbefaling til ALLE!

“Monica” af Daniel Clowes

Jeg tror, man skal være lidt af en tegneserienørd for at kende Daniel Clowes, en sær amerikansk illustrator med lidt af en kult fanbase. Er man ikke velbevandret udi tegneseriernes verden, så kan en anden lidt nemmere indgang til Clowes finurlige univers være gennem en af de første film Scarlet Johansson medvirkede i, nemlig kultklassikeren “Ghost World” fra 2001. Filmen handler om venskabet mellem de to teenagepiger Enid og Rebecca, og den har samme fremmedgørende-feeling, som størstedelen af Clowes værker er gennemsyret af. Her er Clowes seneste og længe ventede værk “Monica”, ingen undtagelse. Tegneserien handler om kvinden Monica, der forsøger at finde frem til sandheden om sit ophav. Om faderen hun aldrig har kendt, og om moderen der efterlod hende til en opvækst hos bedsteforældrene. Tegneseriens handling kan lyde lige til, men det er den ikke. Den er skruet sammen af ni fortællinger der har forskellige point of views, er forskellige genrer, og hvis realitetsplaner er til forhandling. For er det Clowes, eller er det Monica selv, der fortæller historierne? Og kan man som læser overhovedet stole på fortællerne? “Monica” er et værk, hvis mening hele tiden forskyder sig i et labyrintisk sceneri, med karakterer der synes at være karikaturer af sig selv. En nøgle synes at være selve farven på tegneseriens papir. Noget er lyst og hvidt, mens andet er cremefarvet – nu er det så bare om at finde ud af, hvad det betyder.

Jeg antager, at der eksisterer et sammenfald mellem læsere af Daniel Clowes og filmfolk, der holder af Wes Anderson og David Lynch’s film. Her bliver ikke givet ved dørene, og værkerne eksisterer som forvirrende paradoksale narrativer i publikums sind, længe efter bogen/filmene er slut.

Som afsluttende note kan nævnes, at “Monica”
for ganske nylig har vundet den meget prestigefyldte pris for bedste tegneserie på den franske tegneseriefestival Angouleme.

Anbefales til læsere der ikke er bange for at blive udfordret, som kan lide at løse gåder og som opfatter udtrykket artsy-fartsy som et plusord.    

“Fra overdrevet – ureglementerede læsninger” af Dan Ringgaard

“Fra overdrevet” er en højkulturel essayistisk redegørelse for forskellige læsemetodikker. En form for svimlende tour de force igennem den del af litteraturhistorien, som enten selvvalgt befinder sig ude på overdrevet, eller som er blevet forvist dertil. Dan Ringgaard tager gennem læsninger af andre forfatteres skriverier om deres læsninger, læseren igennem en kalejdoskopisk undersøgelse af læsegerningens grænser og potentiale. Selvom jeg stod på tær hele bogen igennem, var det befriende at falde over et værk, der så emnebevidst og kompromisløst forsøger at skubbe til læserens horisont. Selvom bogen handler om at læse, så fortæller den jo i virkeligheden en masse om at skrive, og om hvor forskelligt man kan gå til den gerning.  

Anbefales til folk der ikke er bange for akademisk sprog og som går op i læsning, skriveri og litteraturhistorie.  


Anbefalingen er skrevet af Jannik Landt Fogt, der udover at nørde igennem i alt fra sci-fi hørespil til tegneserier og digtsamlinger også er forfatter til bogen “Elektrisk blå som et 80’er digt.”

Følg ham på Instagram.

HAR DU ET BUD PÅ EN ANDEN BOG I SAMME KATEGORI?
SEND OS EN MAIL: KONTAKT@FIKTIONER.DK