Inspiration til øregangene: Litterære podcasts

I denne artikel har vi samlet en række podcasts, der handler om litteratur. Hos Fiktioner er vi nemlig storforbrugere af podcasts, også af lydbøger, men faktisk mest podcasts. Formatet er uforpligtende, og man kan smide høretelefonerne i ørerne, når man alligevel er i gang med at tømme opvaskeren eller handle ind.

Podcastgenren er eksploderet de sidste ti år. Den teknologiske udvikling har gjort det muligt for alle, der besidder bare en smule teknisk snilde at podcaste. Reelt kræver det ”bare” en mikrofon af god kvalitet og et redigeringsprogram. Derefter skal din podcasts selvfølgelig distribueres ud i verden, og det er også rart, hvis man kan skabe sig en fast lytterskare.

I vores optik er de mest velfungerende podcasts dem, der formår at skabe og holde en ramme og minimere udenomssnak. Med ramme mener vi den grundlæggende vision, der er for podcasten. Ofte er der et bestemt emne, som skaberen brænder for.

Nå, men vi lovede jer en oversigt, og den kommer herunder. Vi har valgt at dele den i to afsnit: Et afsnit for dem, der vil blive bedre til at skrive og et for dem, der vil have inspiration til sin læsning. Hver podcast har sine kvaliteter, så tag hørebøfferne på og bliv inspireret.


For de læsende

Brændende bøger fra 24|7
Jeg er først for nylig støt på brændende bøger, but man oh man! Jeg er fløjet igennem samtlige afsnit. I podcasten har radiovært Jakob Nielsen gæster i studiet for at tale om bøger, der sætter gang i verden. Nogle gange har han forfattere i studiet, andre gange er det litteraturforskere eller andre eksperter. Podcasten er altid centreret om et værk, der har haft en stor indflydelse på litteraturhistorien, og det kan være alt lige fra klassikere som ”Lolita” og ”Den unge Werthers lidelser” til serier som “Twilight” og “Fifty Shades of Gray”. På ca. 50 minutter kommer man hele vejen omkring den givne bog, dens kontekst og den indflydelse, som bogen har haft på sin omverden. Serien startede i januar 2023 og kører stadig. 

Mellem linjerne fra Radio 4
Mellem Linjerne stødte jeg på i radioen og har efterfølgende samlet den op som podcast. Her inviterer kulturjournalist Karoline Kjær Hansen forfattere og andre gæster ind i studiet for at tale om bøger, deres kontekst, forfatternes arbejde bag, og om alt det der skrives mellem linjerne. Samtalerne er ikke stramt scripted, hvilket tillader gæsten at sætte dagsordenen. Mega fed podcast, der ikke tvinger et koncept ned over hverken gæster eller lyttere.

Månedens forfatter fra Københavns Bibliotek
Månedens forfatter er en interviewpodcast lavet af Københavns Bibliotek. Formatet er helt traditionelt og uden for mange dikkedarer. Bare god, gammeldags journalistisk samtale med forfattere om deres bøger og deres arbejde bag. Podcasten tilrettelægges af kulturjournalist Claus Vittus, men det er ikke altid ham, der interviewer. Nogle gange bryder podcasten med formatet og har afsnit, der er optaget til bibliotekets arrangementer.     

Super snak og Radio Rakham
Jeg er lidt af en tegneserienørd, og jeg vil til min dødsdag insistere på, at også tegneserier har sin plads i litteraturen. Dansk Forfatterforening gennemførte for nylig en undersøgelse på en række folkeskoler, hvor et tegneserieforløb både fik øget læseglæden og fik udlånene af tegneserier og bøger til at stige på de tilhørende skolebiblioteker. Mine to yndlings tegneseriepodcasts er Radio Rakham og Super Snak, der med hver deres perspektiv angriber tegneserieformatet. Supersnak handler for det meste om superhelte – både de tegnede og dem man kan opleve på film og i TV-serier, mens Radio Rakham både går på opdagelse i de gamle euro-klassikere, de japanske manga-tegneserier, undergrundstegneserierne (både de nye og de gamle) samt nyere danske tegneserier, som ofte ikke optræder i den gængse kulturjournalistik. Er man til kulørte billeder og graphic novels så tjek disse to podcasts ud. Begge podcasts kører stadig, og der er MANGE spændende episoder i bagkatalogerne. Supersnak drives af Kim Helt og Marvel-Morten, der begge har en fortid som tegneserieredaktører. Rakham drives af illustrator Thomas Thorhauge, Kunsthistoriker Mathias Wivel og redaktør Frederik Storm.


For de skrivende

Plotcast af Palle Schmidt

Plotcast var en af de første podcasts om skrivning, som jeg begyndte at lytte til fast. Serien begyndte tilbage i 2014, og den kører stadig. Der er over 100 episoder! Det er tegneserieskaber og forfatter Palle Schmidt, der er vært på podcasten, og sammen med en gæst forsøger han at gøre lytterne klogere på forfatteri og på at aflive myter om forfattergerningen. Man skal lytte til podcasten, fordi der er tricks, man kan aflure, men også fordi det er betryggende at få et indblik i, hvor forskelligt os der skriver, kan gå til vores erhverv. Jeg anbefaler gerne afsnittet med Jesper Wung-Sung, fordi hans meget strukturerede approach til organisering af hans noter og ideer, var en øjenåbner for mig.  Serien kører stadig.

Bogskaberiet af Anne Cathrine Bomann og Lise Villadsen

I Bogskaberiet tager de to forfattere Anne Cathrine Bomann og Lise Villadsen hver gang et bogtema op til debat. Sammen får de snakket sig rundt om temaet og kommer med hver deres perspektiv. De kommer hele vejen om, hvordan man skaber bøger og i det hele taget begår sig som forfatter. Du kan bl.a. finde episoder om, hvordan man får et agentur, hvordan man skriver suspense, eller om hvordan man bliver anmeldt. Podcasten er skøn, fordi den ikke kun handler om skriveprocessen, men også om alt udenomsarbejdet og ikke mindst om de følelser, der opstår, når man anmeldes, har skriveblokering, skal redigere men ikke gider osv. Podcasten startede i 2020 og er på over 40 afsnit. Serien kører stadig.

Forfatterterapi af Jesper Riel

Forfatterterapi er den seneste skrivepodcast, som jeg er begyndt at lytte til. Og jeg er kampgodt underholdt, mens jeg bliver klogere. Forfatter Jesper Riels skæve, men varme facon giver podcasten en intim stemning, hvor man virkelig kommer tæt på både Jesper og den gæst, han har i studiet. Her tales lidt mindre om det skrivetekniske og lidt mere om gæsternes tilgang til skrivning og deres ofte svære følelser med de skyggesider, som også er en del af kreativt arbejde. Podcasten startede i 2022 og rummer lige nu over 20 episoder. Den kører fortsat.  


Anbefalingen er skrevet af Jannik Landt Fogt, der udover at nørde igennem i alt fra sci-fi hørespil til tegneserier og digtsamlinger også er forfatter til bogen “Elektrisk blå som et 80’er digt.”

Følg ham på Instagram.

HVAD SKAL VI LYTTE TIL NÆSTE GANG?
SKRIV TIL OS PÅ KONTAKT@FIKTIONER.DK