Fiktioner anbefaler: Novellesamlinger

Helt lavpraktisk så er en novellesamling en bog med noveller af en enkelt forfatter. En novellesamling adskiller sig fra en skønlitterær antologi, som indeholder værker af flere forfattere. Der kan være sammenfald af personer eller tematikker i en novellesamling. Det er ikke altid tilfældet, men ofte skal man som læser selv lægge puslespillet og læse på tværs af historierne. Her har vi samlet tre vidt forskellige værker, der har givet os noget særligt med på vejen.

”Mount København” af Kaspar Colling Nielsen

Forestil dig, at regeringen beslutter at bygge et bjerg i København. Glem Valby bakke og tænk i stedet Alperne. Et gigantisk, 3500 meter højt bjerg, der tårner sig op over byen.

Både det årelange byggeri og selve bjerget ændrer naturligvis geografien, men også naturen og mentaliteten for de omkringboende. Det umulige bliver pludselig muligt. Mennesker lærer at flyve, bliver magnetiske eller bosætter sig øverst for at passe de importerede isbjørne. Hele landets økonomi skifter til at basere sig på aktiviteter på eller omkring Mount København.

Hvis du kan acceptere de præmisser, skal du kaste dig over Kaspar Colling Nielsens debutroman fra 2011. En debut, han i øvrigt vandt Bogforums debutantpris for. Med sine kun 176 sider er bogens 17 fortællinger hurtigt læst, men de bliver hængende i baghovedet. Novellerne er skæve og leger hele tiden med din forståelse og accept af ”det mulige”. Bjerget gør, med sin groteske størrelse og placering, det vanvittige realistisk.

Små stød” af Ane Riel

Bogen består af 11 noveller, der baserer sig på et vidt forskelligt persongalleri. Vi møder både den mavesure assurandør, der er nødt til at slå sin hattestjælende hustru ihjel, men også den kvindelige læsekreds, der føler sig voldsomt opløftet over en selvhjælpsbog – til byens mandlige borgeres store bekymring og irritation. Michael Kviums billeder spiller en stor rolle, og det samme gør døden, der er med som underliggende med- og modspiller hele bogen igennem.

I starten har du måske svært ved at finde den røde tråd, men undervejs går det op for dig, at fortællingerne alle kredser om livets små puf. Det minder lidt om et pinball spil, der konstant skyder kuglen rundt på banen for at holde den i bevægelse. Det samme sker i novellerne, hvor hovedpersonerne hele tiden bliver skubbet ud af kurs.

Flere af historierne har et islæt af magisk realisme, men på et niveau, hvor man som læser selv kan vælge, om du vil tolke det bogstaveligt eller i overført betydning.

”Efter Yang – fortællinger” af Alexander Weinstein

I ”Efter Yang” møder du en ikke alt for fjern fremtid, hvor alt er blevet muligt takket være teknologi. Du møder farligt medrivende virtual-reality-spil, sociale-medie-implantater, hukommelsesprodukter og AI-robotter med personlighed.

Bogen omkranser og indkapsler, hvor langt mennesket er villigt til at gå for at dyrke afhængigheden af devices, der kan erstatte eller supplerer den menneskelig erfaring.

Weinstein er en af de nyere forfattere indenfor amerikansk spekulativ fiktion, og så har han endda danske rødder.  

Lyder titlen bekendt, er det måske fordi, du er stødt på filmatiseringen af en af novellerne fra 2021 med Colin Farrel og Jodi Turner-Smith i hovedrollerne.

Fiktioner anbefaler Efter Yang til alle der er forelsket i Netflix’ Black Mirror antologi-serie.


Anbefalingen er skrevet af Jannik Landt Fogt og Christina Lassen-Andersen, der har startet Fiktioner. Baggrunden for det, kan du læse mere om lige her.

HVILKE NOVELLESAMLINGER SKAL VI LÆSE NÆSTE GANG?
SEND OS EN MAIL: KONTAKT@FIKTIONER.DK