Fiktioner anbefaler – forældreskab

Siden 2019 har vi talt om en global moderskabsbølge i litteraturen. Herhjemme fik Olga Ravns ”Mit arbejde” meget omtale tilbage i 2020. Og i årene før ”Mit arbejde” udkom, havde både Dy Plambeck (Til min søster) og Maja Lucas (Mor – En historie om blodet) skrevet om mødre. På Fiktioner har vi fundet alternative anbefalinger, der også kredser om moder- og forældreskabet.

”Fede mor” af Lene Bang (digtsamling)
Anbefalet af Christina Lassen-Andersen

Et tilfældigt scroll på Instagram førte mig i sidste ende en tur forbi bibliotek.dk. Om det var forsiden eller titlen, der ræsonnerede i mig mest og fik mig til at bestille bogen, ved jeg ikke.

Det er ikke digtsamlinger, jeg læser allerflest af, men den her har sat et varigt spor i mig. Der er så meget smerte og nederlag i den her bog. Men også kampgejst og stædighed, en manifesteret jernvilje, der gennemtrumfer jeg’ets ret til at leve og elske. Der en underliggende sårbarhed, der er dybt rørende, og som er grunden til min anbefaling.

Som i alle digtsamlinger rammer nogle digte mere end andre. Det samme er tilfældet her, hvor jeg i dag – et par måneder efter læsning – stadig har strofer af digte i hovedet i bestemte situationer.

Anbefales til alle. Uanset om du er overvægtig, mor eller overvægtig mor, så syntes jeg, du skal læse bogen, hvis du er kvinde. Er du mand, så læs med alligevel.

”Katalog over katastrofer” af Stine Askov (roman)
Anbefalet af Christina Lassen-Andersen

Som 14-årig kan verden være besværlig nok at navigere i. Men tilsæt dertil en far, der ser det som sin ypperste opgave at forberede dig på alle verdens modbydeligheder. For hvad nu hvis (indsæt selv naturkatastrofe, krig, atomnedsmeltning osv).

Det er Helles virkelighed, mens hun vokser op midt i 80’erne med sin dybt paranoide prepper-far, der ikke har meget til overs for hverken verdens almindeligheder eller teenagepigers besværligheder.

Som læser får du lyst til at kontakte de sociale myndigheder, så de kan hjælpe fiktive Helle, der konstant kæmper med at stå med et ben i begge verdener. På den ene side sin fars barske, beskidte konstante overlevelsesmode, og på den anden sin flyvske og overfladiske mor, der på en helt anden måde også formår at svigte sin datter.

Anbefales til læsere af ny dansk litteratur. Er du selv opvokset i 80’erne er du foran på point, men det er ikke et krav.

”´I Am Mother” af Grant Sputore (film)
Anbefalet af Jannik Landt Fogt

“I Am Mother” er en Australsk film fra 2019 med Hillary Swank og danske Clara Rugaard i hovedrollerne.

En teenager, der blot kaldes for Datter og som spilles af Rugaard, vokser op i et højteknologisk og goldt bunkeranlæg, der rummer 63.000 menneskelige embryoer. Hendes eneste selskab er den venligtsindede robot, som hun kalder Mor. Den har til opgave at opdrage Datter og repopulere jorden efter en katastrofal begivenhed har lagt kloden øde.

Undervejs ser vi deres forhold udvikle sig, og blandt andet ser vi Datter blive trænet i det kendte moralske dilemma ”Lægens Dilemma”, hvilket synes at være nøglen til filmens slutning, som ikke skal afsløres her.

Da Datter en dag fanger en mus i bunkeren, får hun en mistanke om, at der måske alligevel lever noget på ydersiden. Det får hende til at åbne bunkerens port og lukke et fremmed menneske (Hillary Swank) ind. Herfra begynder Mors fortællinger at smuldre, og Datter må beslutte sig for, hvem hun stoler mest på; sin kunstige mor eller det fremmede menneske. Filmen har et lille simpelt plot, men fungerer som et nervepirrende drama med en suveræn atmosfære og et diskuterbart tema: For hvem er den gode moderskikkelse i filmen; robotten, den fremmede eller datteren selv?

Filmen kan ses på Netflix og skal ses af folk, der nyder langsomme science fiction-film, der prioriterer tænksomhed og filosofi frem for action. Den kan stemningsmæssigt sammenlignes med andre sci-fi film som ”Rumrejsen – år 2001” (1968), ”Moon” (2009) og ”Gravity” (2013).


Anbefalingerne er skrevet af Jannik Landt Fogt og Christina Lassen-Andersen, der har startet Fiktioner. Baggrunden for det, kan du læse mere om lige her.

HVAD VIL DU ANBEFALE?
SEND OS EN MAIL: KONTAKT@FIKTIONER.DK